Thursday, 24 November 2011

Petua Mengatasi Kulit Muka berminyak

Assalamualaikum ..

tengahari ni korang lunch dengan apa erk, panas terik ni kalau dapat minum air kelapa best jgk kan..
hehehehehe...
meleleh air liur IVM...

Time panas2 macam ni kalau keluar pesti bpeluh2, muka yang berminyak surela makin berminyak boleh buat goreng ikan...
IVM xpaham, sesetengah org suka kulit muka berminyak, alasannyer kulit nampak berkilat n berseri..
Betol ke?..

Tapi bg IVM xsuka, sebab xselesa dan xcantik nampak berkilat je...
Kalau pakai foundation sebarangan, time muka berminyak mesti nampak bertompok2 macam panau, eeee sungguh xselesa...


Korang tengokla muka Ivm, berminyakkan padahal malam time bergambar ...
Kalau kamera tu ada flash lagi nampak berkilat xselesa...

Nasib baik foundation xbertompok2...
Ni, Ivm pakai faoundation naturactor...
Kalau ada sape nak order natutactor boleh PM Ivm ya...
sbb Ivm ada jual hehehehe... Harga RM39 xtermasuk delivery..

Ok, lupakan kulit muka Ivm yang berminyak tu...
Kat sini, Ivm nak share dengan korang petua untuk mengatasi kulit berminyak...

Bahan :
Daun sirih
Air


Kalau korang masih ada nenek atau pun atuk, surela rumah diorang ada pokok sirihkan, xpun boleh beli kat pasar...

Cara - cara :

- Ambil segengam daun sirih dan ramaskan dalam mangkuk yang berisi air..

-  Bila air dah keluarkan pati sirih, air dh kehijauan, korang tapiskan air tadi..

- Kemudian air tadi korang sapukan kat muka, berserta selawat..

- Biarkan selama 10 - 15 minit..

- Selepas 15minit, bilaskan wajah korang dengan air semua dan lapkan dengan tuala bersih..

- Amalkan selalu untuk mengdapatkan hasil yang memuaskan...



Note :Disamping itu  faktor hormon ( remaja ), cuaca yang panas dan makanan yang berlemak tinggi juga boleh menyebabkan kulit berminyak. Kebaikan kulit berminyak adalah ia melambatkan proses penuaan. 

Ok, selamat mencuba ya kawan2..



*** Kalau korang nak apa2 petua dari IVM, sila koment kat bawah... Insyallah, IVM akan dapatkan petua yg korang nak... Insyallah..
Thanks kerana sudi baca entry IVM !! U all sweet !!

4 000 org mendoakan kebahagian IVM:

~DeaLin~ Luv!! said...

done follow ur blog..
follow me back ..:)
wah.. petua ilngkn minyk kt muka..:))
hee..bole tak nk mntk petua nk kempis kn prut..cm ne ek.. prut da kempis,tp lemk dy b'mharaja lela..
cm ne ek.. bole bg cre dia x?

VespaMerah said...

done dear...
nak kempiskan peyut yg sedia kempis...hehehe..insyallah akak IVM cuba ya dear, next entry... <3

bellocarino said...

saya nak order naturactor tu blh... nak code 151...so mcm mana nak bayar yea

bellocarino said...

call atau sms saya 012-6203429... more easy